De vele vaargebieden

Zeeland in vogelvlucht

 

Bekijk hierboven de prachtige beelden van het Veerse meer, Oosterschelde en Grevelingenmeer.

 

VEERSE MEER - Zeeland

  

Dit langgerekte meer, omzoomd door vrij toegankelijke natuurgebieden, is ontstaan door de bouw van de Deltadammen. Het meer is 22 kilometer lang en biedt ook een aantal vrije overnachtigings plaatsen aan de diverse eilandjes die in dit meer opgespoten zijn. Een bezoek aan het feeërieke plaatsje Veere mag u niet overslaan. Verder zijn er jachthavens in Wolphaartsdijk, Kortgene, Arnemuiden en Kamperland. Via een kanaal bereikt u Middelburg en Vlissingen. Ook in deze historische plaatsen kunt u in het stadshart afmeren en op één van de vele terrasjes genieten van de gezellige drukte.

OOSTERSCHELDE - Zeeland

De Oosterschelde is een weids water- en natuurgebied met getijde werking. Voor de Zeeuwen het mooiste zeilgebied van Nederland. Hier komen de meer ervaren watersporters goed aan hun trekken. De maximum stroomsnelheid bedraagt ongeveer 2 knopen ( 3,8 kilometer per uur ). U kunt overnachten in Roompot Marina aan de westkant. Hier treft u de imposante stormvloedkering aan. Op het voormalig werkeiland Neeltje Jans is een permanente expositie over onder andere de geweldige waterkrachten die vrij komen tijdens opkomst en aflaten van eb en vloed. Zierikzee met haar historische gezellige binnenhaven en musea biedt een beschutte ligplaats voor de nacht. Colijnsplaat, gelegen aan de overkant van Zierikzee, is een rustiek dorpje waar het goed vertoeven is.


Via Goese Sas en het kanaal door Wilhelminadorp vindt u in Goes een ligplaats midden in het historische stadshart: gezelligheid alom.


In het zuidoostelijk deel van de Oosterschelde markeert een wirwar van stokken de opslag- en teeltplaatsen voor mosselen en oesters. Deze schelpdieren worden in Yerseke aan wal gebracht waarna deze zich goed laten smaken in de gespecialiseerde restaurants aldaar. De havens van Kats en Wemeldinge zijn zeer geschikt voor een overnachting met uitstekende faciliteiten en prima restaurants. Via de Bergse diep sluis komt u in plaatsje Tholen. In Bergen op Zoom kunt u naar hartelust winkelen en laat u zich op één van de vele terrasjes in het centrum een drankje goed smaken. Als u richting Bruinisse vaart treft u aan stuurboordzijde het plaatsje Sint Annaland met een mooie haven en een goed restaurant.

GREVELINGENMEER - Zeeland

 

Dit grootste zoutwatermeer van Europa met een lengte van 25 kilometer is voor de beginnende watersporter en een gezin met jonge kinderen een ideaal vaargebied; er is geen getijde, het water is kraakhelder en er zijn talloze aanlegmogelijkheden aan de kunstmatig aangelegde eilandjes.


De Slikken van Flakkee, aan de noordelijke kant van het Grevelingenmeer, vormen een uniek natuurgebied met duizenden water- en weidevogels. Op de eilandjes treft u fjordenpaarden, koeien en shetlandponys aan. Gaat u mee op ontdekkingsreis? Aan de Brouwersdam zijn Nederlands grootste en mooiste zandstranden; ideaal voor een dagje (beschermd!) zonnebaden. In de dorpjes Bruinisse, Brouwershaven, den Osse, Scharendijke, Herkingen en Marina Port Zélande kunt u prima overnachten. Deze laatste haven ligt naast Center Parcs Port Zélande met zijn tropisch zwembad, adventure factory, midget golf en vele ander aktiviteiten en diverse restaurants.

KRAMMER / VOLKERAK - Zuid-Holland/Noord-Brabant

De natuurlijke verbinding tussen de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant wordt gevormd door dit vaarwater en zijn omzoomd door natuurgebieden en mosselkwekerijen. Hier meert u af in Ooltgensplaat, Oude Tonge of Dintelmond.

MARK en DINTEL- Brabant (alleen voor motorboten)

Tussen Drimmelen en Geertruidenberg stoomt u richting Breda, een historische stad met grachtengordels en een gezellig centrum. Vandaar een stukje terug naar Terheijden, Etten Leur of Oudenbosch. Bij Dinteloord komt u weer op het Volkerak.

HARINGVLIET / HOLLANDSCH DIEP / BIESBOSCH - Zuid-Holland/Brabant

Dit zoetwatergebied strekt zich uit vanaf de Noordzee tot aan de Biesbosch. Vooral het Haringvliet is een goed toegankelijk vaargebied voor uw zeiljacht of motorjacht met nauwelijks vrachtverkeer. De gezelligheid vindt u in Hellevoetsluis, Stad aan het Haringvliet en Middelharnis. Op de visafslag in Stellendam is het vooral op vrijdagochtend een drukte van belang. Hier worden grote hoeveelheden verse Noordzeevis aangevoerd door de viskotters die donderdag- op vrijdagnacht in convooi binnenlopen.
Het Hollandsch Diep is een druk bevaren verbinding tussen de Rotterdamse en Antwerpse havens. Kijkt u vooral regelmatig achterom en houdt goed de stuurboord boeienlijn aan. Willemstad is een gezellig en historisch plaatsje. Dordrecht, een stad met meer dan 800 monumenten, is een echte aanrader voor de cultuurliefhebber.
Na de hectiek van het Hollandsch Diep is het goed ontspannen in natuurpark "De Brabantsche Biesbosch". Hier vaart u met uw motorjacht door kreekjes, vangt u de grootste vissen en is het een zaligheid om 's nachts voor anker te overnachten.

GROENE HART / AMSTERDAM / HOLLANDSE PLASSENGEBIED 

Amsterdamse grachten WaterfrontZaanse Schans Waterfront

NOORDZEE / WESTERSCHELDE 

Voor het varen op delen van de Noordzee en Westerschelde verzoeken wij u dringend overleg met ons te plegen voor toestemming. Dit ter bescherming van uw eigen veiligheid en die van onze (zeil)schepen. Het varen op deze wateren is niet zonder risico's!! U dient altijd een reddingsvlot en Noordzeepakket aan boord te hebben.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Like us on FacebookLike ons op Facebook